Poznejte blíže Letiště Václava Havla v Praze

Možná z něj létáte pravidelně za obchodem, možná jen jednou ročně na letní dovolenou. Co ale vlastně víte o pražském letišti, které funguje už 80 let?

Miliony cestujících, stovky letů, tisíce zaměstnanců

Mezinárodní Letiště Václava Havla je největším letištěm v České republice. Ročně odbaví přes 11 milionů cestujících a průměrně denně přilétne a odlétne kolem 340 letadel. Dosavadním rekordem letiště je více než 12,5 milionu odbavených v roce 2008, vloni to bylo 11 149 926 cestujících. Největší vytížení je na letišti tradičně během léta, kdy si tisíce turistů užívají letní dovolenou. O chod letiště se stará přes 2 tisíce zaměstnanců a dalších přibližně 15 tisíc lidí zaměstnávají firmy, které na letišti působí nebo jsou na jeho provoz navázané. 

Letecky do téměř 140 destinací

V sezoně 2015 nabízí své služby na pražském letišti 60 dopravců a bez mezipřistání můžete letět do 138 destinací po celém světě. Nejvytíženější jsou spoje s Velkou Británii, Německem a Ruskem, v konkrétních destinacích pak vede Paříž s letištěm Charles de Gaulle. 

Letiště Václava Havla Terminál 2

Přímou linkou z Prahy můžete navštívit i další velkoměsta jako jsou např. Amsterdam, Barcelona, Brusel, Dubaj, Frankfurt, Helsinky, Londýn, Madrid, Milán, Montreal, Moskva, New York, Oslo, Řím, Soul, Stockholm, Štrasburk či Toronto, na dovolenou se létá přímo také do Turecka, Řecka, Chorvatska, Portugalska, Egypta nebo třeba Bulharska. Všechny destinace dostupné z pražského letiště si můžete prohlédnout zde na http://www.prg.aero/cs/informace-o-letech/aerolinky-a-destinace/.

Pokud vás zajímají konkrétní dopravci, pak najdete v seznamu nejen tuzemské ČSA a SmartWings, ale i velké světové hráče – KLM, Ryanair, Emirates, Delta Air Lines, Air France, Lufthansu či British Arways. O vysoké úrovni a kvalitě letiště svědčí i ocenění Eagle Award pro nejvíce se rozvíjející letiště světa, kterou pražské Ruzyni udělila v roce 2011 Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA). 

Obecně o letišti

Pražské letiště najdete v katastrálním území okrajové pražské části Ruzyně, z centra Prahy je vzdálené cca 17 km. Má tři vzletové a přistávací dráhy, ale používají se už pouze dvě – delší z nich je dlouhá 3715 metrů. Pražské letiště má také dvě kódová označení. Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA používá známější kód PRG, Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO pak letiště značí kódem LKPR.

Terminály pražského letiště

Letiště Václava Havla je rozdělené na dvě části – tzv. nové letiště (terminály 1 a 2) a staré letiště (terminál 3). Terminál 1 slouží pro mezikontinentální lety do Severní Ameriky, Afriky, Asie, na Blízký a Střední východ a v Evropě do Velké Británie a Irska, z terminálu 2 pak můžete letět do států Evropské unie, jež jsou členy Schengenského prostoru a několika dalších evropských zemí. Terminál 3 na starém letišti obsluhuje charterové, privátní a VIP lety a oficiální státní návštěvy.  

Letiště Ruzyně Terminál 1

Krátký pohled do historie letiště

Ruzyňské letiště bylo postaveno v letech 1933 až 1937, jeho provoz byl zahájen 5. dubna 1937. Na nové letiště se tehdy přesunul veškerý civilní provoz z letiště Praha-Kbely, kde zůstal už jen vojenský. Díky rychlému rozvoji letecké dopravy se plocha letiště postupně zvětšovala z původních 108 ha až na současných 1000 ha. 

V prvním roce odbavilo letiště cca 13 tisíc cestujících, kapacita byla až 250 tisíc pasažérů. V průběhu let se kapacita s růstem letiště zvyšovala, a na konci 70. let to bylo už 2,3 miliony cestujících.  Celková kapacita letiště je dnes 15,5 milionu cestujících, další navýšení kapacity bude možné až s výstavbou plánované paralelní dráhy. 

Letiště Václava Havla Terminál 2

Nejnovější stavbou pražského letiště je terminál 2, který byl otevřen v roce 2006. Druhou velkou změnou za dlouhá léta pak bylo přejmenování letiště v roce 2012. Po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla v prosinci 2011 navrhl Fero Fenič prohlášení s výzvou přejmenovat Ruzyni na Letiště Václava Havla. Tu podpořila řada známých osobností a petici podepsali desetitisíce lidí – nové pojmenování nese letiště od 5. října 2012.

Přečtěte si také článek Užitečné informace, když letíte z Prahy, kde se dozvíte, co kde na pražském letišti najdete.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej