Eurovíkend v Kodani

Opouštím na trajektu švédské přístavní město Helsingborg a vydávám se do Dánska. Trajekt spojuje zmíněný přístav s dánským přístavním městem Helsingør. Třebaže mořský průliv Öresund je v těchto místech široký pouhých 5 kilometrů, trvá plavba s naloděním a vyloděním plných 30 minut. Průliv Öresund je součástí Baltského moře, proto se ani nedivím, že počasí je nevlídné a na moři jsou velké vlny. A v červenci roku 2000 se zprovoznil dvoupatrový most a tunel přes zmíněný průliv, který spojuje dánské hlavní město Kodaň s jihošvédským městem Malmö.

Hamlet, kralevic dánský

Když trajekt vplouvá do dánského přístavu, zjevuje se nám na pravoboku opevněný renesanční hrad Kronborg (Korunní hrad). Pokud znáte, a jistojistě znáte, divadelní hru Williama Shakespeara Hamlet, tak vězte, že anglický dramatik umístil děj právě sem. Akorát Helsingør se poangličtil na Elsinor. Hrad je od posledního roku 20. století zapsán na seznam památek světového dědictví UNESCO. Hrad je možné navštívit, dospělí zaplatí za vstupenku 145 dánských korun a děti do 18 let mají vstup zdarma. Pokud jste si však zařídili Kodaňskou kartu, máte vstup v ceně karty. Prohlídky jsou zde v angličtině a dánštině. A co je podle mne velice zdařilé, mají tu prohlídku inspirovanou Hamletem. 

Kronborg - Kodaň, Dánsko

Obchodní přístav

Po prohlídce hradu pokračuji autobusem po dálnici přímo do centra dánského hlavního města. V češtině se užívá název Kodaň, ale v dánštině se město píše Københaven, což se dá přeložit jako Obchodní přístav. V dánštině je totiž výslovnost tohoto jména Šopnhafn, což už leckomu může připomínat složení slov Obchodní přístav. 

V pevnosti Kastellet

Z autobusového nádraží se vydávám k pevnosti Kastellet. Je to nejblíže a někde s objevováním Kodaně začít musím. Pevnost má typický hvězdicovitý půdorys a je obehnaná vodním příkopem. Vstupuji severní branou a přivítá mě typické vojenské uspořádání. Po levé ruce se nachází Památník dánského mezinárodního úsilí, jelikož dánštinou nevládnu, nevím, o jaké úsilí se vlastně jednalo, že si zasloužilo vlastní památník. Ale na druhou stranu se na vojenské nástupiště, tzv. Paradeplads, náramně hodí. Dále prostoru vévodí několik budov, zřejmě kasárna. K mému velkému překvapení se stále jedná o vojenský prostor, který je aktivně využíván. Přesto je sem vstup umožněn i civilistům, dokonce zdarma. Jsou tu dvě malá muzea: Historické sbírky posádky v Severní bráně a Livjægerovo muzeum. Na první pohled zaujme však Citadelní kostel a za ním větrný mlýn. Pokud budete mít štěstí a máte rádi podívanou, spatříte střídání královské gardy, ale pozor jen do 17. hodiny!

Ikona Kodaně

Z pevnosti vycházím jižní branou a přemýšlím, zda si trochu zajdu a půjdu se podívat na světoznámý symbol Kodaně – Malou mořskou vílu. Nakonec tam zamířím, ale měl jsem smůlu, socha, která je opravdu malá, byla poničená a kámen pod ní posprejovaný. Prý je to častý jev, bohužel. Rozladěný a smutný se otáčím a mířím k další ikonické stavbě Kodaně, kterou je dánský královský palác Amalienborg.

Královský palác

Amalienborg je poměrně fádní palác, ne nepodobný královskému paláci ve švédském Stockholmu. Královská rodina tento soubor čtyř paláců převážně využívá jako své zimní sídlo. Pokud jste si nechali z nějakého důvodu ujít střídání gardistů v pevnosti, můžete si vyhradit čas na přehlídku zde. Pak možná užasle, stejně jako já, zjistíte, že vysoké medvědí čepice nejsou výsadou Buckinghamského paláce v Londýně. V pravé poledne je střídání stráže doprovázeno živou hudbou, a pokud je král v paláci, neobejde se to bez praporů a královské standardy. 

Čtyři paláce vytvářejí jakýsi otevřený osmiúhelník, uprostřed kterého se nachází jezdecká socha krále Frederika V. Současný dánský král Frederik X. využívá palác Kristiána IX. jako svou rezidenci. I v Amalienborgu se nachází muzeum, kde můžete vidět dobové historické předměty a nábytek v pokojích králů a královen. Za vstup zaplatíte 50 dánských korun a děti jsou vpuštěny tradičně zdarma. Třebaže se jedná o nejkrásnější královský palác severní Evropy, mě moc neuchvátil.

Christianborg - Kodaň, Dánsko

Oddych v Rosenborgu

Druhý den se vydávám do renesančního zámku Rosenborg, který je obklopen nádhernou zahradou. Pokud vás zajímají královské korunovační klenoty a ostatní poklady spojené s vládnoucí dynastií, pak zde můžete navštívit klenotnici. Vstup je za 140 dánských korun a tradičně do 18 let je vstup zdarma. Pokud si pořídíte kodaňskou kartu, máte vstup zdarma, ale kvůli velkému počtu návštěvníků doporučuji si prohlídku rezervovat na webové stránce. 

Rosenborg - Kodaň, Dánsko

Víc než klenotnice mě zaujala nádherná rozlehlá Královská zahrada. Můžete tu nerušeně strávit od několika minut a ž po několik hodin svého času. Procházka po upravených stezkách, možnost posezení na jedné z nesčetných laviček i centrální kašna vybízejí k oddychu. Komu by to bylo málo, může přejít silnici a ocitnout se v Univerzitním parku, kterému dominuje budova Østervoldské observatoře.

Šroubovitá věž s vnějším schodištěm

V centru Kodaně je mnoho kostelů i katedrála, ale já vám doporučuji jeden z mých tajných tipů, a to návštěvu Kostela našeho spasitele. Jedná se o barokní kostel, který je typický tím, že má věž postavenou do šroubovice. A co je hlavní, věž obepíná vnější schodiště, po kterém můžete vystoupat na samý vrchol věže, úplně těsně pod zlacený globus, na kterém stojí taktéž zlacená socha Krista, který třímá prapor. Pokud si chcete rovinatou Kodaň prohlédnout z výšky 90 metrů, musíte zaplatit 69 dánských korun a vystoupat 400 schodů. A nelekněte se, pokud při vašem výstupu se rozezní v celou hodinu melodická zvonkohra, která je součástí kostela. Uvnitř kostela stojí za povšimnutí obrovské varhany, které čítají přes 4 tisíce píšťal.

Výhled z kostela na Kodaň - Kodaň, Dánsko

Výhled z věže kostela - Kodaň, Dánsko

Tivoli

A co by to bylo za návštěvu Kodaně, kdybyste nezavítali do světoznámého proslulého zábavního parku Tivoli. Tento park je v Kodani již přes 180 let a je druhým nejstarším parkem svého druhu na světě. Na ploše necelých sto tisíc metrů čtverečních si zábavu nalezne každý. Ať už si vyberete nejstarší dřevěnou horskou dráhu na světě, nebo vysoký řetízkový kolotoč, či moderní rychlé dech beroucí svezení na horské dráze Démon, určitě se pobavíte a vyplavíte velké množství adrenalinu. Tivoli však nejsou jen atrakce, můžete se zde kochat pohledem na rozkvetlé záhony v mnoha oddělených zahradách. Můžete si zde nakoupit upomínkové předměty a je zde i možnost se najíst v restauraci. Vstupné není zrovna levné a kodaňská karta zde též platí. V ceně je však pouze vstup, pokud byste se chtěli svézt na nějaké atrakci, musíte si přikoupit jízdenky.

Doprava v Kodani a pár užitečných rad

Určitě je dobré užít si v Kodani i plavbu po kanálech. Však je Kodaň největším dánským přístavem. Po Kodani se můžete pohybovat pěšky, vše je tu blízko a dostupné. Přesto tu existuje hromadná doprava: metro, autobusy, příměstské vlaky i trajekty. S kodaňskou kartou máte nejenom atrakce ale i dopravu v ceně. Kodaň je rovinatá, takže chůze či jízda na kole tu nepředstavují žádný problém. V Kodani se samozřejmě domluvíte dánsky, ale pokud tento jazyk neovládáte, úplně bez problému můžete použít angličtinu i němčinu.

Kanál - Kodaň, Dánsko

Ačkoliv je Dánsko součástí Evropské unie, tudíž sem mají Češi volný pohyb osob, neplatí se tu eurem, ale je potřeba si směnit na dánské koruny. Tím, že je Dánsko už řazeno k severní Evropě, připravte se na vyšší cenovou hladinu. Téměř všude však můžete platit bezhotovostně, přesto doporučuji nějakou hotovost mít u sebe. Dánské koruny nakoupíte bez problému v České republice. 

A do Kodaně se dostanete letecky, je tu největší mezinárodní letiště v severní Evropě, můžete připlout trajektem z Polska, ale i z Norska, sezónně i z Německa. Ale díky řadě mostů, kterými jsou dánské ostrovy propojené s Jutským poloostrovem, se sem pohodlně přes Německo dostanete i autem. Tak ať se vám v Kodani líbí!

Přečtěte si také Eurovíkendu ve Stockholmu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej